Informacije

SMESTAJ

  • Bez smeštaja

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Prevoz
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Datumi polazaka za 2020. godinu: 27.06; 25.07; 22.08; 26.09; 24.10, 28.11.

Promotivna cena: 2.820 RSD
Redovna cena: 3.100 RSD
Cena za penzionere: 2.690 RSD
Cena za decu: 2.440 RSD

Prevoz: autobus. Doplata za polazak iz Novog Sada 850,00 RSD. 

Uključeno u cenu: 
- Transfer prema programu
- Usluge licenciranog turističkog vodiča
- Ulaznice za kompleks zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića 400 RSD
- Degustacija vina u Kraljevoj vinariji 250 RSD
- Ulaznica za pećinu Risovača 200 RSD
- Ulaznica muzej u Orašcu i poseta Marićevića jaruga 150 RSD

Nije uključeno u cenu: 
- Ručak u Karađorđevom vajatu 800 RSD
- Piće tokom ručka
- Ostale troškove koji nisu predviđeni programom putovanja (individualne troškove)

Polazak iz Novog Sada u 07:00 h sa parkinga kod hotela Sajam (kod nekadašnjeg restorana Zlatna medalja), a iz Beograda u 08:30 h. Putnici će biti naknadno obavešteni o tačnom mestu polaska iz Beograda. Dolazak i razgledanje Topole smeštene u slikovitom srcu Šumadije. U tzv. Karađorđevom gradu, ostatcima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima, kao i staru crkvu, Karađorđevu zadužbinu i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije.

Potom odlazimo do crkve Svetog Đorđa, mauzoleja porodice Karađorđević na vrhu Oplenca. Ova crkva zaista ostavlja bez daha. Crkva dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena je lepo uređenim parkom i šumom. Petokupolna crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je čini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 člana porodice Karađorđević medju kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti nedavno donešene. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti. 
Nakon obilaska, odlazak do Kraljevske vinarije, gde ćemo imati priliku da degustiramo vina. Oprema iz kraljevog vremena postala je deo muzejske postavke. Posebna muzejska atrakcija jesu najstarije bačve iz ovog podruma, lični pokloni kralju Petru iz 1906. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni kralju Aleksandru I i kraljici Mariji. U muzejskoj postavci je i najstarija srpska vinoteka sa jednom količinom sačuvanih arhivskih vina, u originalnom pakovanju (od 1931. do 1957. godine).

Nakon degustacije odlazimo da obićemo pećinu Risovača. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.
Potom odlazimo do Orašca ali prvo na okrepljenje i ručak u etno krčmi i vajatima "Karađorđev vajat" na brdu iznad Orašca. Ovo je prvo etno selo podignuto u Šumadiji a prve goste primili su 2003. godine. Odlična hrana pripremljena po tradicionalnim receptima, čist vazduh, nadmorska visina od 380 m i predivni šumadijski pejzaži, odmoriće vaše oči i dušu. Po završetku ručka sići ćemo do Marićevića jaruge, gde nastavljamo sa pričom o istoriji. Na ovom mestu je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i Karađorđe izabran za vođu ustanka. Zatim  ćemo posetiti i muzej i ceo komplex spomen parka Orašac koji se nalazi u neposrednoj blizini. 
Povratak za Beograd i Novi Sad predveče.

Potrebno je uplatiti 40% od ukupnog iznosa najkasnije u roku od 2 dana od prijema instrukcija za uplatu, a ostatak iznosa 5 dana pred početak ture.

MGLN

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za Vas

Zimovanje

2020 / 2021